Jsem týdenním majitelem Galaxy S a dovolím si shrnout to, proč jsem si vybral zrovna tenhle telefon.
Na začátku byl výběr nového telefonu na místo iP3Gs. Ten ne že by dosloužil ale vzala mi ho má slečna. Zalíbil se jí...
Pár týdnů jsem byl na eráru Samsung Soul B a můžu vám říct, že taková zkušenost je neocenitelná. Zjistíte, co bylo na Vašem předchozím telefonu fajn, co nebylo, co Vás sere na tom současném apod. Soul B byl opravdu oříšek. Krásný klasický telefon ale zjevně inženýři zapoměli něco namontovat. Tak neuvěřitelně pomalu se seroucí telefon jsem neviděl. Musel jsem tedy s výběrem pospíchat.
Mezi čím jsem vybíral? iPhone 4, Samsung Galaxy S, HTC Desire HD, HTC HD2.
Iphone 4:
Strašně moc jsem ho chtěl, ten úplný haló efekt na mě dokonale zapůsobil a hlavně jako uživateli iP už od 3G jsem ho prostě musel mít. Taky bych ho měl. Jenže u VODAFONE u kterého jsem si ho objednal k tomu měli jiný postoj. Objednávku jsem uskutečnil a telefon byl opravdu skladem, jinak by nešel objednat. Po 7 dnech volám, kde že jako telefon je? Že se na něj docela těším. Odpověď VODAFONE byla špatná. Objednávka je z nějakého důvodu stornovaná a že prej jestli nechci objednat znova ale že ne dnes, že není skladem ale kdybych si zavolal tak do 10 dnů, tak že bude a já si ho můžu objednat. To už jsem samozřejmě nechtěl. Z nasranosti.
Věřte, byl jsem sprostej. (ne na operátora, pro sebe doma) HLE! za 5 dní mám na poště balíček z Tábora ze skladu VODAFONE...Na dobírku a cena je jak za iPhone4. Tak tam volám jako vocojimde a VODAFONE mi zdělil, že jsem si ho předevčírem objednal. Tak to už jsem byl sprostý na operátora, protože u VF mám 5 čísel pod firemní smlouvou a pokaždé se ověřuju administrátorským heslem. Čili bordel nad bordel a operátor z toho měl strašnej humor.
Balíček jsem si nepřevzal. Nechtěl jsem ze sebe dělat čurinu, když to nějaký hovado xkrát zkonilo a tahalo mě za fusekli.
Takže výběr pokračuje....
Samsung Galaxy S:
Nejbližší konkurent iP4, hustě HW nabytý, SuperAmoled displej a překvapivě vyhovující obrazovka ( 4" ). Když jsem ho poprvé umaštěného chytil do rukou na prodejně VF na andělu, tak jsem se otřásl, protože předemnou ho poprskával nějaký resident ze čtvrti Bertramka. Měl hnusnou animovanou tapetu blesků ( ten shit je součástí základní nabídky, pozor), na pozadí běželo snad všechno, co běžet mohlo a když jsem ho zvednul ze stojanu, bezpečností zařízení začalo pištět, jako kdybych ho kradl, leč byl stále přichycený na tom kabelu.
Hned přiběhl prodavač a říká, že jestli si chci Galaxy prohlédnout. Říkam že jasně a prodavač už tahá speciální kousek ze zamčeného šuplíku. ( Tohle je dost zajimavý okamžik. Galaxy jsem očumoval vícekrát u VF a pokaždé ho na můj dotaz vytáhli ze šuplíku. I v takové galerii Fénix na vysočanský, kde VF obchod nemá, jen takový stánek v chodbě a vystavená je proto jen maketa )
Neoprskaný kousek jsem se vrhl otestoval. Hm hm pěkný odemykání obrazovky řekl jsme si a hle, znova modný animovaný blesky? Koukl jsem do menu, jak to tam rychle sviští, na net, do kalendáře. Všechno se zdálo být fajnově rychlé, koukl jsem taky do galerie, neb jsem úchyl.Našel jsem tam fotky toho prodavače jak si na oči přikladá hamburgerovou housku a fotí se. To mi ke galaxyi stačilo, dost mi líbila a byla favoritem. Ale musel jsem dát ještě šanci ostatním.
HTC Desire HD:
Prohlédnou si tenhle kousek není tak jednoduché. Galaxy S mají na každém rohu ale HTC ne. O2 na prodejnách má 2 milióny maket a 1 stoletý vystavený model, T-mob je na tom s maketama stejně ale stoletý mobily má 2 občas i 3. HTC samozřejmě ne. Věšet hlavu je zbytečné! Moudří vědí, že HTC otevřelo pobočku na Poříčí, jak je naproti Bílá Labuť, vedle Starbucks.
Je to malej krámek s velkým kulatým bílím stolem v prostřed a pár telefony. (je jich hodně ale každý se 3x opakuje. Čili tak 4-5 druhů? )
Desire HD tam je vystavený a to je dost podstatné!
Má větší displej, hotové 4.3", to je jak runway. Pěkný barvičky, ale...Jen jsem to chytil do ruky, už mě začali vadit ty dotiková tlačítka. Jsou to tlačítka bez pohyblivých částic. Jen se dotíkáte skla, pod kterým je namalované příslušné tlačítko. Galaxy S je má mimochodem taky. Ale 2, HTC 4. A ještě tak hloupě umístěné, že si je furt mačkáte. Teoreticky by se dalo říct, že ať to chytíte jak to chytíte, furt Vám přes ty čudlíky něco přejíždí. Kus palce, ukazováček, dlaň a tlačítka furt vesele reagují a reagují. ( Galaxy S má kolem těch dvou tlačítek více místa a prostor na odložení vlastní ruky tam je. )
Co ale bylo přímo strašným překvapením byla rychlost. Galaxy S a Desire HD by měli být v rámci HW prakticky stejní. Ovšem rychlost HTC byla poloviční. HTC Sence, což je vizuální nástavba fungovala rychle a svižně ovšem samotný android byl jak...no jak ten můj Samsung Soul B. Tikalo to tady, tikalo to tam. Scrolování ani jednou nebylo plynulé, animace otvírání byli zobrazeny tak třemi obrázky a webový prohlížeč byl kapitola sama pro sebe.
Podle mého názoru, nejrychlejší prohlížeč je na iP3Gs a dá se dost dobře předpokládat, že iP4 je ještě o chlup rychlejší i když nevím, co se na plynulosti iP3GS dá zlepšovat. Tohle oproti tomu byl porod na entou. Otevřel jsem idnes.cz . Stránka se načetla a prohlížeč si ji trošičku zformátoval podle svého gusta. Všechno pěkný jen do okamžiku, kdy jsem se dotkl displeje. Stránka nescrolovala, ona hopsala a jak se posunovala, naformátovaná stránka se odsunula a místo pokračování webu jsem viděl šedivé pozadí. Cuky cuk a nově nascrolovaná stránka se znovu naformátovala. Snaží se mi HTC Desire HD namluvit, že má připravený jen ten kousíček stránky a kdykoliv když obraz posunu, on ho začně znovu svojí hlemíždí rychlostí připravovat pro zobrazení?
Nebyl bych to já, abych si nezavolal prodavače, co se to jako děje. On mi začně vysvětlovat, jak telefon má 1ghz procesor, jak to kvůli tomu nemůže být pomalé, jak on to má svižné jako dělo a že je nad nebesa jasné, že zasekání způsobilo to, že telefon tu už asi měsíc funguje každý den a každý na něj šahá. Že je asi plná galerie fotek a že kdyby se resetoval, tak bude daleko plynulejší. Odpověděl jsem mu okamžitě, že já ten telefon hodlám používat taky každý den aspoň po dobu 1 roku a nechci ho ani jedinkrát kvůli tomu resetovat a že v galerii je 56 fotek ( a pravdu to tak bylo).
Argumenty prodejci došli, což mě mrzelo. Telefon stojí 14. tisíc korun a prodejce spíš ukázal na jeho chyby než přednosti. Já měl ale stále nasazený pohled naivního blbce a tak se ptám hmm ale třeba nový android to dokáže zrychlit, co myslíte, víte kdy výjde ta třetí verze? Odpověď, jak jinak, byla srandovnější, než ta předchozí. Že zrychlení je leda ve hvězdách a bůh ví, jestli aspoň do roka HTC připravý mutaci Androidu 3 pro Desire HD.
Už jsem vědel, že Desire, přes svůj pěkný velký displej to nemůže u mě vyhrát. Dostal jsem ale rejpavou. Chtěl jsem ten nabízený reset telefonu, abych viděl, že se to fakt zrychlí. Prodavač reset vážně udělal a na rozdíl od iP, kdy takový úkon trvá i celé odpoledne, byl na HTC hotový asi do 5 minut. V tom volném čase jsem ošahal HD2 a zalíbila se mi. Mimo to, další zákazník mi přitakával, že rychlost Desire HD je oproti Desire strašná, že sám to vidí.
Po resetu samozřejmě žádná změna, web, menu, otvírání aplikací stále stejně pomalé a sekané. HTC Desire HD odemne dostavá známků PRŮSER.
HTC HD2:
Starší kousek s win. mob. 6.5 a HTC Sence nástavbou. První kousek s 1ghz procesorem, 448mb ram (ostatní o kterých jsem mluvil mají operační paměti podle všeho 512mb) a 4.3" displejem. Proč se mi zalíbil? Hezčí design oproti HTC Desire HD a bez podrbaných dotikových tlačítek. HD2 to řeší pěkně postaru. Hardwarové čudlíky. A to všechny 4. Féér! Mnoho lidí stále na win nedá dopustit. Je to ve skutečnosti malé PC než telefon. Jenže 3dsuprčupr gamesu tu nenajdu a geek ,co po večerech sedí schoulený na židli a během několika nocí si dokáze napsat program na uložení poznámek, nejsem. Přesto mě HD2 přitahovala. Když porovnám rychlost menu oproti Desire HD, jsem uplně jiný lize, možná jiném sportě, rozhodně ne na stejném HTC hřišti. To samé platilo pro prohlížeč. Ten sice taky neoplíval rychlostí na rozdávání ale opět oproti supercukání na Desire HD?...
To jsem ale trochu odskočil od toho, že stále stojím v prodejně HTC na Poříčí a mého nového zájmu o HD2 si všiml druhý prodavač ( první si šel dát asi studenou sprchu po přestřelce se mnou ohledně rychlosti Desire HD). Okamžitě přiběhl a říká, to si nekupujte ( držím tel. s cenovkou 12. tisíc korun ) to je starej shit ( FAKT TO ŘEKL :DD, byl to frajer ) Tohle Vám dokážu na počkání zaseknou. Sám ten svůj jednou za dva dny restartuju aby vůbec fungoval. A Win 6.5 jsou mrtvý a 7 na to asi nevyjdou ( poprvé jsem souhlasil, i když někdo win 7 na HD2 už ripnul ). Když jsem mu řekl, že se mi to zdá svižný, řekl, že ať počkám až to zaplním kontaktama a mailama. Pak to klekne. No ok ale....
Radši jsem už nechal prodejnu HTC svému vlastnímu osudu a začal zjištovat, na kolik by přišel použitý HD2. Galaxy S použitý neseženu. Seženu ale s nula % slevou. A opravdu nebudu podporovat honimíry, kteří prodávají svůj Galaxy s komplet příslušenstvím, jen týden používaném se slevou 500kč. ( tohle je zároveň vzkaz pro všechny, kdo to dělají. To si radši to pětiklíště připlatím a ze sluchátek nebudu muset ipou dolovat cizí ušní maz. ) Ale HD2 už je na trhu dlouho. Vzpomeňte, jaké Hulán okolo HD2 dělal haló.
Nejlépe se podle mého názoru hledají bazarovky na aukro.cz , hyperinzerce.cz a bazos.cz . Nejspolehlivěji, na základě největšího množství nabídek, na aukro.cz . Tam jsem nalezl použité HD2 okolo 7 tisíc korun. To je stále dost, podle mého názoru. Nicméně, aukro.cz nějakým způsobem spolupracuje s heureka.cz a když něco hledáte na aukru, zároveň dostanete i nějaký ten výsledek z hledání na heureka.cz . S velkým podivem jsem našel HTC HD2 v českých obchodech za 8400kč! A to je moc příjemná nabídka za nový telefon s dvouletou zárukou.
To by dokázalo nahlodat jen nalezení inzerátu s HD2 za 6500kč a alespoň roční zárukou. A víte co? Na sbazar.cz taková byla. Prodávala to nějaká slečna z Prahy 9. Tak jsem ji zavolal a optal se na to. Šlo by se sejít klidně i dnes. Neměl jsem však dost peněz, bylo před výplatou a stále mě nahlodávala ta představa, že HD2...mno a co spíš to Galaxy?
V části s HD2 jsem úplně přeskočil nějaký zebrubnější popis telefonu. Nicméně hodně infa je na českých internetech, můžu teda doporučit i toho Hulána, protože se HD2 hodně věnoval a opravdu to stojí za přečtení. Je to hodně komplexní info. Vlastoručně se dá osahat na HTC prodejně a nebo v Alza v holešovicích. Tam je také vystavený.
KONEČNÉ RESUMÉ:
Vyhrál to Samsung Galaxy S, jak už jsem napsal v úvodu. Vzpoměl jsem si totiž, že u VF mám subsidy, za vedení účtu, a tak jsem se je rozhodl vybrat. Nový telefon mě vyšel na 5 537 korun s daňí a to je zároveň ta nejlepší cenová nabídka, jakou jsem měl k dispozici. Desire HD, který bych nechtěl snad ani omylem by mě vyšel na něco málo nad 7 500kč a iP4, který mě strašně rajcoval a na jako jediném z mého výběru se dá hrát X-Plane HD (to mi nejvíc chybí. třeba to pro android taky jednou vyjde....), by vyšel na 9700kč a to je už celkem ranec, když v porovnání s Galaxy dostanu stejně fajnový telefon ale o skoro polovinu levněji.
Letos tedy vyhrál Samsung, uvidíme, co přinese podzim 2011! Letos jsem chtěl změnu a trochu ušetřit.
Vim, ktere hry potrebujete hrat.