Potřebujete pomoc s výběrem nového mobilu? Nebo se rozhodujete který je lepší? Poradíme Vám.
4 příspěvky •Stránka 1 z 1

Windows Mobile Pocket PC nebo SmartPhone (Wings vs. TyTN II)

Potřebujete pomoc s výběrem nového mobilu? Nebo se rozhodujete který je lepší? Poradíme Vám.
N3o21
Mobil Plus User
Zařízení:
HTC Legend
Odesláno:
28. 06. 2008 15:06
Windows Mobile Pocket PC nebo SmartPhone (Wings vs. TyTN II)
Zdravím...
mám takové malé dilema.
Právě prodávám svůj Artemis (myslím že celkem úspěšně :-) ). Jelikož roste obliba Touch phonů, dost padá cena přístrojů s klávesnicemi, které mi vyhovují daleko více než ty bez klávesnice. Proto plánuji nákup něčeho s klávesnicí.
Určitě to bude Windows mobile. Ale mám problém s volbou edice. Zda SmartPhone nebo PocketPC.
Obrázek
Vím, že na PocketPC od HTC jsou spousty ROMek, softu, atd. Proto jako jediný rozumný nástupce vidím HTC TyTN II. Tedy až do nedávna.

Obrázek
Nyní jsme na vážkách, jestli nepořídit SmartPhone. Konkrétně HTC S730 Wings.
Wings poskytuje hardwarově všechno co potřebuji. Klávesnici, GPS, WiFi, BT. Navíc má příjemnější velikost, než TyTN II (cena zde tolik nerozhoduje).
Nemám ale s Windows Mobile SmartPhone zkušenosti. Nevím jak je to s ovládáním, navigací (TomTom? iGo 8?) a aplikacemi obecně (třeba jízdní řády a geocaching dost využívám). Nemohl by mi tohle někdo trošku osvětlit? Wings mi vážně padl do oka. Ale abych si se smartem nenaběhl. Na 100% vím, že budu ochuzen o vynikající ROMky z kuchyně XDAdevelopers...
Mobil Plus User
moneytoo
Mobil Member User
Odesláno:
28. 06. 2008 19:08

Re: Windows Mobile Pocket PC nebo SmartPhone (Wings vs. TyTN II)

K Wingsu:
- nemá GPS
- TomTom pouze ve verzi 5.xx. Verze 6 sice funguje ale je to obtížené ovládat. iGO je pouze pro PPC
- malá RAM - 64 MB. Takovo velikost mají sice i další přístroje, ale pouze na Wingsovi je k dispozici ani né 20 MB (běžně je to 25-30). Pokud navíc máš něco spouštěné po startu, na víc jak 15 MB volné se nedostaneš.
+ ukuchtěná romka WM 6.1 taky je
+ dobrá klávesnice
+ kvalitní displej (i když bez nastavení jasu)

Kaiser:
- dneska už trochu out a tlustý
- stěží se dá ovládat jednou rukou

Je to holt rozhodování jednoduchost a pohodlnost ovládání SP vs softwarová funkcionalita PPC. Osobně mám SP rád, ale je dost na pytel, že na trhu není žádný pořádný model (každému nějaká vlastnost chybí).
Mobil Member User
N3o21
Mobil Plus User
Zařízení:
HTC Legend
Odesláno:
28. 06. 2008 20:32

GPS nemá???? =O
Já mám pocit že ve všech eshopech je u Wingse uváděná GPS.

Popravdě... Kaiser je trochu OUT. Ale mě se líbí, právě proto, že je to ještě taková klasika. Vlastně poslední normálně použitelný HTC. (navíc ani netoužím být in ;-) )
Ty novinky, co mají displej na povrchu (třeba Raphael) jsou dost nepraktické. Kdyby měli aspoň displej z tvrdého minerálního skla, jako můj iPod, který nědokážu poškrábat ani nožem.... Ale ne. Oni mají "pouze" tvrzený plast.

Nehledě na to, že si dosud vystačím s Artemisem, a klidně ho ovládám jednou rukou (ale je fakt, že s RollR je to o dost lepší než čtyřsměrná klávesa). Jen mi schází klávesnice.
Moje využití telefonu: SMS, MMS, Mail, Sync přes WiFi na Live.com (jinak mám daleko lepší web i výdrž u iPodu), občasná navigace v autě, geocaching, mrknu na jízní řády, do slovníku... A to je skoro všechno. Ještě tak občas něco vyfotím (a jelikož i Raphael má stejný foťák jak TyTN II...).
Popravdě, měl jsem zálusk na Raphael. Ale přijde mi krapet předimenzovaný. A nelíbí se mi pětiřadá klávesnice :) Ta 4 řadá u TyTNu s velkými tlačítky mi plně vyhovuje. A proto se mi zamlouval i Wings.

Ale dík za ty postřehy k Wingsovi. Taky sem se divil, že na Smartphone skoro nic neni. Ale Wings se mi líbil. Nicméně, o tohle fakt nestojím.

Mimochodem, nevíš, jestli už HTC vyřešilo ty problémy s TyTN II a ovladačem grafiky?
Fakt teda nevim co :/ iPhone nechci - mám iTouche, a chci pořádnej telefon, ne iPod kterej volá. Kaiser mi vyšel jako logický nástupce Artemise - kombinace původního TyTNu a Artemisu. Bohužel bez RollRu.

EDIT: Btw.... TyTN II a jeho tloušťka... Můj artemis má 17mm. TyTN II 19mm. To mi nepřijde jako podstatný rozdíl. Ostatní rozměry nehrají takovou roli. Původní TyTN měl pomalu dvojnásobnou tloušťku jak Artemis, když sem je porovnával.
Mobil Plus User
moneytoo
Mobil Member User
Odesláno:
28. 06. 2008 21:04

GPS je často uváděno, protože se předpokládalo, že ho podporovat bude (má kompatibilní chipset), ale nakonec to tak nebylo.

Se softwarem na smartphonech rozhodně problém nevidím, navigací, geocachingových nástrojů i slovníků je dost. Pouze idos je tuším jen na PPC. Jsou tu ještě Smartřády, ale ty jsou teď v betaverzi a pak budou placené.

Grafika na Kaiseru se nikam nepohla (nějaké zlepšovátka by měly obsahovat až novější stroje).

Oproti tomu grafika na Wingsu se mi zdá hodně rychlá. Nedávno jsme s kolegou nastavili v TomTomu stejnou trasu a pustili přehrávání. Treo 650 bylo ok, Wings jel naprosto plynule a pouze Kaiser se v zatáčkách dosti trhal.
Mobil Member User
4 příspěvky •Stránka 1 z 1